(03248) 4-80-11 (03248) 4-80-44

Харчування

                                            Дієта № 2

2Раціон дієти покликаний налагодити секреторну функцію органів травлення і нормалізувати рухову функцію ШКТ. Не призначають дієту при збереженій і підвищеній секреції.

Лікувальне харчування передбачає різноманітну теплову обробку продуктів : їх відварюють , тушкують , запікають і підсмажують (без панірування і утворення грубої скориночки ) .

З дієти 2 -й стіл виключаються продукти , важко перетравлюються і довго затримуються в шлунку . Не повинні вживатися продукти , що подразнюють слизову оболонку ШКТ ( виключаються гарячі і холодні , а також гострі страви).

Норма солі – не більше 15 г на день. Щодня рекомендується випивати до 1,5 л води. Рекомендована енергетична цінність: 2800-3000 ккал. Кратність прийому їжі: 4-5 разів на день.

Хімічний склад дієти № 2

• Жири – 90-100 г ( 25 % – рослинного походження)

Рекомендовані продукти:

  • Борошняні вироби: хліб з пшеничного борошна вчорашньої випічки або підсушений , прісні булочні вироби , сухе печиво , що не здобні ватрушки з сиром, а також пироги з рибою , відвареним м’ясом , рисом , джемом , яйцями , яблуками
  • Супи , приготовані на слабкому знежиреному рибному та м’ясному бульйоні
  • Супи , приготовані на овочевих і грибних відварах з додаванням дрібно нарізаних або протертих овочів , розварених або протертих круп , вермішелі , локшини , заздалегідь зварених фрикадельок
  • Борщі , щі , борщ ( при гарній переносимості)
  • Розсольник (огірки замінюються розсолом )
  • М’ясо і птиця нежирних сортів ( без сухожиль і шкірки)
  • Фрикаделі , тефтелі і котлети з телятини , яловичини , нежирної баранини і свинини , м’яса кролика і курей
  • Відварний язик
  • Молочні сосиски , дієтичні ковбаси , пісна шинка
  • Млинці з фаршем з відварного м’яса
  • Риба нежирних сортів (її гасять , відварюють , запікають , підсмажують без панірування , готують у вигляді котлет і фрикаделей )
  • Молочні продукти: молоко , вершки ( їх додають в страви) , кефір , кисляк , свіжий сир , сир , сметана (останньої – не більше 15 г на блюдо )
  • Яйця , зварені некруто , а також у вигляді парового або підсмаженого омлету (можна додати сир )
  • Каші на молоці , воді , м’ясному бульйоні , з додаванням фруктів ( не можна вживати пшоняну і перлову каші)
  • Круп’яні пудинги
  • Вермішель , лапшевник
  • Овочі ( томати , кабачки , картопля , гарбуз , буряк , морква, цвітна капуста) у відварному , запеченому , тушкованому вигляді
  • Овочеві пюре , запіканки , пудинги
  • Овочева ікра
  • Вимочений оселедець
  • Яловичий нежирний холодець
  • Паштет з печінки
  • Ікра осетрових риб
  • Зрілі ягоди і фрукти: апельсини і лимони ( їх додають в чай ​​або желе ) , мандарини , кавун , виноград без шкірки і пр. – до 200 г в день
  • Компоти , желе , киселі , муси
  • Компот з протертих сухофруктів
  • Меренги , вершкова карамель , сніжки , ірис , пастила , мармелад , зефір , цукор , джем , мед , варення
  • Соуси на рибних , м’ясних , грибних , овочевих відварах
  • Соуси на основі сметани , лимонного соку і пр.
  • Ванілін , кориця , лавровий лист , кріп , петрушка , селера
  • Чай (можна додавати лимон) , какао , кави
  • Овочеві , фруктові , ягідні соки , розбавлені водою
  • Відвар шипшини
  • Відвар висівок
  • Вершкове і топлене масло
  • Рослинні масла ( рафіновані )

Забороняється:

  • Свіжа випічка , борошняні вироби з листкового і здобного тіста
  • Молочні супи
  • Гороховий і квасолевий суп
  • Окрошка
  • Жирне або багате сполучною тканиною м’ясо
  • Копченості і консерви
  • Солона , копчена , жирна риба
  • Яйця , зварені круто
  • Пшоно , а також перлова , ячна , кукурудзяна крупи
  • Маринади і соління
  • Лук , редис , редька , солодкий перець , бруква , огірки , часник , гриби
  • Жирні і гострі закуски
  • Ягоди з грубими зернами або грубою шкіркою
  • Кремові і шоколадні вироби
  • Морозиво
  • Виноградний сік
  • Квас
  • Тугоплавкі жири

                                          Дієта  №5

Дієта при захворюваннях шлунка, печінки і жовчовивідних шляхів передбачає вживання теплих страв, ні в якому разі не можна їсти занадто гарячу або холодну їжу, яка може порушити функціонування ШКТ. Також потрібно виключити смажене, жирне, солоне, копчене та необроблені овочі та фрукти, які перевантажують ШКТ через грубу клітковину, що міститься в них. Овочеві супи, можна використовувати для приготування дозволені крупи або макарони, бажано вживання перетертих супів – пюре.

Хліб повинен бути з борошна вищого ґатунку, бажано підсушений.

Крупи, виключаючи пшоняну кашу, яка може травмувати слизову шлунка. Особливо рекомендуються рисова і вівсяна каша, вони благотворно впливають на роботу шлунка і підшлункової залози. Їх можна варити як на воді, так і навпіл з молоком.

Можна і різні страви з круп – запіканки, пудинги, суфле. Макаронні вироби в невеликих кількостях. Їх можна готувати тим же способом, що і крупи.

Молочні продукти, при переносимості молока, але краще вживати кисломолочні з середньою жирністю – сир 9 відсоткової жирності, кефір і нежирний сир. Особливо вітаються страви з термічно оброблених молочних продуктів – запіканки, сирники. Зверніть увагу, що вони повинні бути або запечені в духовці, або приготовлені на пару.

З м’ясних продуктів потрібно віддавати перевагу нежирним сортам – курці, індичатині, яловичині і нежирній свинині. Готувати м’ясо краще на пару або варити, попередньо порубавши або подрібнивши в м’ясорубці або блендері.

Фрукти і овочі повинні бути без грубої клітковини, бажано попередньо термічно оброблені – проварені або запечені. Можна вживати соки з овочів і фруктів, але на половину розбавлені водою.

Нежирні сорти риби, приготовані теж на пару або варені.

Вживання яєць потрібно обмежити, дозволяється не більше одного яйця в день, бажано без жовтка. Їх можна відварювати, але всмятку або готувати парові омлети.

Рослинні і тваринні жири використовують тільки для приготування страв. З напоїв дозволені слабкий чай, можна з лимоном, компоти і різні відвари (наприклад, шипшини).

Дієта 5 стіл при панкреатиті виключає вживання:

  • Свіжої випічки, хліба грубого помелу і чорного хліба.
  • М’ясні і рибні бульйони і страви на їх основі.
  • Жирні сорти м’яса, копчені та солоні страви.
  • Жирна, копчена або солона риба.
  • Всі види консервів.
  • Бобові і страви з кукурудзяної і пшоняної крупи.
  • Сирі фрукти і овочі з грубою клітковиною.
  • Шоколад, морозиво і свіжа здоба.
  • Газовані солодкі напої, кава, какао, нерозбавлений сік і занадто холодні напої.  

                                               Дієта № 7

Призначають при захворюваннях нирок, щоб різко обмежити вміст екстрактивних речовин, які подразнюють нирки, підвищити виведення з організму недоокислених продуктів обміну речовин (шлаків) і надати протизапальну дію. Але не варто забувати про те, що дієта при захворюванні нирок повинна бути різноманітною, вітамінізованої, що містить білки , жири і вуглеводи в розумних межах. Дуже важливо вживати їжу, що володіє ліпотропні властивості (молоко і кисломолочні продукти). Але краще утриматися від вживання жирної сметани та вершків.
Можна додати невелику кількість винного оцту. Споживання солі на добу не повинно перевищувати 5 м. При цьому, готувати їжу потрібно без солі, а солити тільки вже готову страву. Але якщо гостра форма запалення, то сіль потрібно виключити взагалі.
Також в меню рекомендується вводити продукти, що володіють сечогінною дією: гарбуз, кабачки, огірки, буряк, листяні салати, салати з сирих овочів, свіжі фрукти, родзинки, урюк, курагу, чорнослив, свіжі абрикоси, кавун і диню.
Кількість вживаної рідини, не рахуючи супів, повинне доходити до 800 – 1000 мл на добу.

Рекомендовані продукти і страви :

  • Хліб і борошняні вироби – хліб безбілковий, білий пшеничний висівковий (випікається без солі).
  • Супи – переважно вегетаріанські з овочами, крупами, макаронними виробами, готуються без солі, заправляються вершковим маслом, присмачуються зеленню, лимоном.
  • М’ясо нежирних сортів, у відварному вигляді і з наступним обсмажуванням, рубані і шматком.
  • Риба нежирних сортів у відвареному і запеченому вигляді.
  • Яйця – 1-2 яйця в день в вигляді білкових омлетів, всмятку.
  • Молоко та молочні продукти – молоко, кисломолочні напої, сир натуральний і у вигляді запіканок, пудингів. Все в обмеженій кількості.
  • Овочі та зелень – картопля, морква, буряк, цвітна капуста, салат, помідори, огірки, петрушка, кріп; відварні і в натуральному вигляді.
  • Фрукти і солодкі страви – фрукти і ягоди відварні і в натуральному вигляді (особливо рекомендуються кавун, диня); пюре, желе, муси на крохмалі; цукор, мед, варення, джеми. Соуси – молочний, сметанний, овочевий, фруктові солодкі підливи, з виключенням м’ясних, грибних і рибних відварів.
  • Напої – неміцний чай, чай з молоком; відвар шипшини і чорної смородини, розбавлені водою 1:1 фруктові овочеві та ягідні соки.

Що потрібно обов’язково виключити:

  • Газовані напої,
  • Хліб звичайної випічки, чорний хліб.
  • Всі солоні продукти.
  • М’ясні, рибні та грибні бульйони.
  • Жирні сорти м’яса, риби, птиці; ковбаси, копченості, м’ясні та рибні консерви, солона риба, сири.
  • Закусочні консерви.
  • Бобові, цибуля, часник, щавель, гриби; солоні, мариновані та квашені овочі.
  • Шоколад, міцну каву, какао.
  • Мінеральна вода, багата натрієм.
  • Круп’яні і макаронні вироби – обмежені; замінюються саго і спеціальними макаронними виробами.
  • Закуски – сир негострий, телятина, овочеві та фруктові салати, заливна риба, вінегрет з рослинним маслом.
  • Жири – різні, виключені тугоплавкі.

                                                 Дієта № 9

1

Показання до застосування:

Цукровий діабет середньої і легкої тяжкості при відсутності ацидозу і супутніх захворювань внутрішніх органів.

Загальна характеристика дієти:

дієта з вмістом білків вище фізіологічної норми, помірним обмеженням жирів (головним чином тварин) і вуглеводів, легкозасвоювані вуглеводи виключають, в дієту вводять речовини, які надають ліпотропну дію; їжа містить досить багато овочів; обмежують сіль і продукти, багаті на холестерин. Цукор і солодощі сильно обмежуються (конкретна доза визначається лікарем), застосовуються натуральні та штучні замінники цукру.

Енергетична цінність: 2300-2500 ккал.

Склад: білків 90-100 г, жирів 70-80 г (з них 30% – рослинні), вуглеводів 300-350 г, кухонної солі 12 г, вільної рідини до 1,5-2 л.

Технологія приготування їжі: Їжу готують в основному у відвареному і запеченому вигляді, рідше подаються смажені і тушковані блюда. Температура їжі звичайна.

Дозволяється: 

Чай, кава з молоком, соки з овочів, наслідках фруктів і ягід, компоти несолодкі (із замінником цукру), відвар шипшини. Хліб житній, білково-висівковий, білково-пшеничний, пшеничний з борошна 2 сорти, що не здобні борошняні вироби. Близько 300 г на добу. Несолоне вершкове і топлене масло, рослинні масла додаються в страви. Супи овочеві (щи, борщі, борщ, окрошка), на слабкому нежирному м’ясному, рибному або грибному бульйоні з овочами і дозволеними крупами, фрикадельками. Молоко і кисломолочні продукти, нежирний несолоний сир, сир напівжирний і нежирний, сметана обмежено. Нежирні сорти м’яса: яловичина, телятина, свинина, баранина, кролятина, курятина і індичка відварені. Сосиски і ковбаса дієтичні, мова, печінка обмежено. Нежирні види риби, рибні консерви у власному соку або томаті. Яйця – 1-1,5 шт. в день, зварені некруто або приготовані у вигляді білкових омлетів. Соуси нежирні на слабких м’ясних, рибних і грибних бульйонах, овочевому відварі. Каші з гречаної, пшоняної, ячної, вівсяної, перлової круп. Спеції (перець, хрін, гірчиця) обмежено. Овочі у сирому вигляді і приготовані: капуста, гарбуз, кабачки, огірки, томати, салат, баклажани, бобові.

Обмежено:

картопля, зелений горошок, буряк, моркву. Свіжі фрукти і ягоди кисло-солодких сортів у будь-якому вигляді. Желе, муси, цукерки та печиво на заміннику цукру (ксиліт, сорбіт, сахарин, ін.) Мед обмежено.

Забороняється:

вироби із здобного та листкового тіста, торти; солоні сири, вершки, солодкі сирні сирки; міцні, жирні бульйони; молочні супи з манною крупою, рисом, локшиною; жирні сорти м’яса, качка, гусак; риба жирних сортів, солона риба, рибні консерви в олії, ікра; копченості, більшість ковбас; рис, манна крупа, обмежують макаронні вироби; тваринні і кулінарні жири; солоні і мариновані овочі; виноград, родзинки, банани, інжир, фініки; варення, цукерки, морозиво; виноградний та інші солодкі соки, газовані напої і лимонади на цукрі; алкогольні напої.

                         Дієта №15

За показниками енергоцінності, кількістю білків,жирів та вуглеводів лікувальна дієта №15 практично повністю відповідає нормам харчування, передбаченим для здорової людини, яка не займається фізичною працею. Рекомендовано споживання вітамінів у підвищених кількостях. Кулінарна обробка проводиться будь-якими доступними способами. Температура страв нічим не відрізняється від звичайної. Із раціону виключають гострі продукти та продукти, які важко перетравлюються. Рекомендований 4-разовий режим харчування.

Хімічний склад лікувальної дієти №15

  • 70-80 г/добу білків, 55% тваринні;
  • 80-85 г/добу жирів, 30% рослинні;
  • 350-400 г/добу вуглеводів;
  • 12 г/добу солі;
  • 1,5-2 л/добу рідини.

Енергоцінність лікувальної дієти №15 становить 2400-2600 ккал.

Перелік рекомендованих продуктів лікувальної дієти №15

  • пшеничний та житній хліб, інші вироби з борошна;
  • борщі, щі, розсольники, молочні супи із овочами та крупами на м’ясному та рибному бульйонах, грибному та овочевому відварах, фруктові супи;
  • страви із м’яса та риби, приготовані різноманітними способами, сосиска, сардельки, варена ковбаса;
  • молоко та молочні продукти у натуральному вигляді та у складі інших страв, обов’язковими є кисломолочні продукти;
  • варені яйця та яйця у складі інших страв;
  • страви із різних круп, макаронних виробів та бобових культур;
  • сирі та піддані тепловій обробці овочі та фрукти, зелень;
  • соки із фруктів та овочів, відвари із пшеничних висівок та шипшини, чай, кава та какао;
  • вершкове, коров’яче, топлене масло, рослинні олії, маргарин у обмежених кількостях.

Заборонено: 

споживання жирних сортів м’яса, качки, гуски, тугоплавких тваринних жирів, використання перцю та гірчиці.